Her gir jeg noen tips om hvordan jeg bruker å meditere med mandalaer: 

Bilder: mine opplevelser i Mumbai, India - 2012

Gjennom min begrensede erfaring med mindfulness lærte jeg at meditasjon er avhengig av konsentrasjon. Så før jeg bruker den mandalaen som jeg har valgt, må jeg finne et stille sted å sitte langt fra distraksjoner og støy, jeg bruker å være barfot og med rolig bakgrunnsmusikk. Når jeg mediterer med en av mandalaene jeg har laget, prøver jeg å absorbere den fredelige atmosfæren rundt meg og fokusere på pusten. 

Jeg bruker å plassere mandalaen på et bord, eller på gulvet, eller henge den opp på vegen foran meg på sammen nivå som øynene mine. Jeg prøver å sitte så komfortabelt som mulig. Du kan enten sitte på en pute med beina krysset, eller på en stol med føttene flatt på gulvet. Jeg foretrekker den siste måten. 

Jeg begynner med å se dypt på mandalaen og slappe av med øynene mine slik at bildet i utgangspunktet går sakte ut av fokus. Da legger jeg merke til kroppen min. Jeg starter med føttene og jobber meg opp til hodet. 

Så konsentrerer jeg meg om pusten min. Jeg puster inn og ut langsomt og dypt, fra mellomgulvet, mens jeg roer tankene mine. Jeg prøver ikke å tømme tankene mine, men prøver å være en observatør som ikke kan dømme. Jeg lar tankene og følelsene komme og gå. Nøkkelen er å ikke være oppmerksom på dem. Bare fokuser på pusten din mens du ser på mandalaen.

Jeg konsentrerer meg fullt om bildet - ingenting annet eksisterer lenger. Og jeg lar former, mønstre og farger jobbe på de ubevisste tankene mine og prøver å få kontakt med mitt indre selv. Hvis distraherende tanker oppstår, lar jeg dem flyte bort mens jeg tar fokus tilbake til mandalaen og pusten. 

Etter ca. 15 minutter føler jeg meg klar og tar langsomt oppmerksomheten tilbake til verden rundt meg ved å legge merke til kroppen min igjen. Du kan starte å meditere med mandala i 5 minutter om gangen. Senere øker du gradvis meditasjonsperioden opp til 15 minutter eller kanskje mer.